Franța. Dezbaterea Macron - Le Pen. Prima rundă

De Mihai Vintilă 21 Aprilie 2022, 09:55 Editorial

dezbatere presedentie franta 22

Prima rundă a dezbaterii finale dintre cei doi candidați a avut loc miercuri seara și a fost transmisă de TF1 și France2 iar eu am văzut-o prin intermediul TV5 Monde. A fost, poate și datorită formatului liber, o adevărată tribună de idei și de viziuni atât economice și politice cât mai ales sociale.

Emmanuel Macron a reușit să fie prezidențial. A avut argumente logice, s-a bazat mult pe informațiile din primul mandat, a devenit la un moment dat chiar sfătos, ca un bunic, cu doamna Le Pen ceea ce a schimbat paradigma anilor. De cealaltă parte, Marin Le Pen, a fost mult mai pregătită în domeniul economic ca altă dată, a venit cu exemple concrete, a fost mult mai încadrată în tradiționalismul francez dar și-a expus cu multă îndârjire cauza. Au fost date lovituri sub centură dar și riposte de bună calitate. Marele succes al dezbaterii l-a constituit formatul, foarte permisiv la schimburi de replici, la atacuri și contraargumente, lucru care lipsește cu desăvârșire din sterilitatea dezbaterilor românești la președenție.

În spațiul discuțiilor despre economie domnul Macron a continuat să susțină ajutoarea prin voucere a celor defavorizați, ca un suport care să nu dezavantajeze economia. Pe de altă parte doamna Le Pen și-a surprins adversarul cu propuneri concrete de scădere a TVA la zero pentru o serie de alimente de bază și de igienă, o politică proindustrială prin scăderea TVA la materiile prime precum electricitate, gaz și petrol. Domnul Macron a fost surprins de acest atac direct, concret și bine articulat în domeniul economic al doamnei Le Pen și pe parcursul dezbaterii a tot încercat înțepături referitoare la nerealismul propunerilor.

În ceea ce privește Ucraina ambii candidați au fost pentru ajutorare și sancționarea Federației Ruse cu mențiunea că doamna Le Pen susține sancțiunile cu excepția celor asupra petrolului și gazelor care ar fi un harakiri economic în viziunea dumneaei.

Finanțele au constituit zona de contraatac a lui Emmanuel Macron care a acuzat-o direct pe doamna Le Pen de faptul că în 2015 a luat un credit de la o bancă rusă pe care apoi nu l-a mai restituit fiind astfel dependentă de o politică prorusă, lucru argumentat de Mariane Le Pen ca fiind neadevărat. Doamna Le Pen a luat creditul pentru partid de la banca rusă pentru că băncile franceze nu i l-au acordat iar la acest credit este cu plățile ratelor la zi. Apoi doamna Le Pen a atacat asupra faptului că mereu doar Germania are de câștigat din politicile europene, în special în politica agrară comună ducând la pierderi pentru micii fermieri francezi. A susținut și conceptul de Europa Națiunilor.

Pe de altă parte Emmanuel Macron a reitarat schimbările pe care Franța le-a făcut în contextul european și a reiterat poziția Franței de a vota contra unui acord cu MERCOSUR. A introdus în dezbatere conceptul de co-propietar al Europei alături de ceilalți europeni. A susținut că piața liberă a muncii este una din bazele Uniunii Europene.

Marine le Pen la prezidentiale 22Doamna Le Pen a atacat problema muncitorilor detașați ca o problemă de presiune asupra salariilor muncitorilor francezi. A susținut ideea Europei Națiunilor și schimbarea UE conform cu acest concept. Franța este o țară mondială și nu europeană a susținut doamna Le Pen având argumentul teritoriilor de peste mări și integrării lor și în alte piețe regionale.

Pensiile au fost un punct forte al dezbaterii. Doamna Le Pen vede o pensionare la 60-62 de ani ca un drept, ca o valoare umană și consideră o pensionare la 65 de ani drept o degradare a valorilor franceze. În tot acest timp domnul Macron consideră că o pensionare care să ajungă la 65 de ani în 2031 ar fi mai realistă bugetar. Propune eliminarea unor pensii speciale și includerea acestor categorii în pensionarea generală. Deasemenea propune conceptul de contribuție completă pentru pensie completă și posibilitatea ca cei care doresc să muncească și peste vârsta de pensionare să o poată facă.

Le Pen a acuzat conducerea președintelui Macron de creșterea șomajului, de creșterea deficitului bugetar, de pierderea locurilor de muncă. Propune reindustrializarea, scăderea fiscalității mai ales asupra micilor întreprinderi. Consideră că aceste mici firme nu au primit compensații pentru închiderea datorată politicii guvernamentale în timpul pandemiei de covid.

În cealaltă parte Macron consideră că deficitul a apărut datorită pandemiei de covid, mai ales datorită suportului de stat pentru cei afectați și consideră aceste politici sociale ca inevitabile bugetar.

Medicina a constituit un alt punct major al dezbaterii unde viziunea doamnei Le Pen este de dezvoltare a telemedicinei, de scădere a diferențelor sat - oraș, diferențe pe care le consideră injuste. A menționat și politica greșită a președintelui Macron înainte de pandemie și în timpul pandemiei referitoare la personalul medicat dând exemplu concedierea celor care nu s-au vaccinat în timp ce Franța avea deficit de personal în domeniu.

Emmanuel Macron s-a bazat pe datele reformei medicale din spitale și pe creșterea salariilor personalului medical. Consideră că investițiile în medicină trebuie să fie prioritare. Dezvoltarea poate veni prin investiții de stat și private dar sub un control strict. Propune și o creștere a numărului de asistente medicale și scăderea numărului de pacienți care revin pe cap de medic.

În problema poluării doamna Le Pen aduce în atenție pentru scăderea Co2 prin localizarea producție lângă consumatori. Nu consideră drept politică coerentă aceea care produce ceva la 5000 de km de locul unde se va consuma. Consideră că focusarea pe produse BIO ar trebui orientată pe produse franceze. Deasemenea militează împotriva torturării animalelor și consideră că importul de animale vii ar trebui să înceteze. Îl vede pe Macron drept un ipocrit și nu crede că va regla problemele legate de Co2 mai ales că sunt decizii pe care oamenii săraci nu și le permit. Propune renunțarea la energia eoliană deoarece este ineficientă, inestetică și distruge biodiversitatea. Chiar dorește să promoveze un program de demolare a eolienelor. Consideră interdicțiile climatice drept punitive și limitate.

De cealaltă parte Macron a apreciat incoerența discursului economic al doamnei Le Pen. O consideră drept climatosceptică. Politica lui este să dubleze reducerea Co2 în Franța prin planificare energetică și teritorială. Este pentru mașini hibrid și electrice, pentru tranziția economică spre energia regenerabilă. Dorește un program de eoliene pe mare și închiderea centralelor termice. Vede un program de dezvoltare în zona rurală a instalațiilor fotovoltaice.

În domeniul it doamna Le Pen militează pentru un google european care să aducă Europa Națiunilor în atenția lumii iar Macron mizează pentru o piață europeană unică unde să apară astfel de companii datorită competiției dând exemplu BlaBlaCar.

Emmanuel Macron la prezidentiale 22Securitatea școlară a fost un alt punct pe ordinea de zi a dezbaterii. Doamna Le Pen este pentru întărirea securității în școli, pentru gratuitate până la 18-20 de ani pentru tineri la călătoriile pe tren pentru a putea călători în Europa în timp de domnul Macron vrea o politică școlară națională dar cu libertate locală.

Imigratia a fost un punct de dezbatere intens așa cum se și aștepta. Doamna Le Pen propune creșterea securității în Franța. Propune o modificare constituțională prin referendum prin care să se adopte măsuri ferme împotriva imigranților și azilanților. Dorește o creștere a fermității legii, o reînarmare a poliției și o certitudine a pedepselor. Domnul Macron susține și el creșterea securității prin întărirea legii, creșterea numărului de polițiști și jandarmi. Vede și alte probleme precum violența casnică în creștere, ciberatacurile, unde propune un proiect legislativ de îmbunătățire a legislației actuale și deasemenea dorește o justiție mai rapidă.

Islamismul a fost atacat de doamna Le Pen. Este contra legii sharia în Franța, contra ideologiei islamice, pentru expulzarea islamiștilor, pentru închiderea moscheilor din Franța. Dorește aplicarea de interdicții pentru purtarea uniformei islamice, a vălului la femei, în spațiul public. Consideră că astfel femeile sunt abuzate, izolate și insultate. Vrea ferm interzicerea vălului islamic în spațiul public.

Domnul Macron a fost mai nuanțat atacând confuzia pe care doamna Le Pen o face referitor la islam și islamism. Republica e laică și deci credința fiecăruia e liberă. Nu își pot duce credința la școală sau în spații publice și deci este contra vălului islamic acolo, dar fiecare are dreptul la liberă credință și în spațiul privat nu este interesul statului. Combate radicalismul islamic. Vrea o reforma a spațiului Schengen pentru a întări controlul la intrarea în uniune. Dorește o reducere a timpilor de verificare și de trimitere în țările de origine a imigranților și azilanților.

Dezbaterea s-a încheiat cu câte un mesaj adresat de fiecare candidat. În total au fost două ore și jumătate de discuții despre Franța și viitorul ei. Un exercițiu democratic decent care a arătat cum se poate face politică la cel mai înalt nivel.

 

 

 

Autor Mihai Vintilă 21 Aprilie 2022, 09:55 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii